Muurschildering Keith Haring weer te zien

Amsterdam, 22 juni 2018 – Deze week is de enorme muurschildering van 12 x 15 meter die Keith Haring in 1986 maakte op de muur van het voormalig depot van het Stedelijk Museum Amsterdam weer tevoorschijn gekomen. De muurschildering, die Haring in 1986 maakte gelijktijdig met zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum, was daarna slechts enkele jaren te zien en verdween achter aluminium platen die er afgelopen maandag 18 juni, na bijna 30 jaar, weer zijn afgehaald.

Foto links gepubliceerd in de Appendix van de catalogus ‘Keith Haring Stedelijk Museum Amsterdam 1986’, rechts ‘Muurschildering Keith Haring weer te zien op 22 juni 2018’.  Appendix collectie: Dutch Graffiti Library – ©Keith Haring Foundation

Dutch Graffiti Library was vandaag aanwezig bij de speciale voor de pers georganiseerde eenmalige bezichtiging. Onder begeleiding gaan we het terrein op en spreken kort met de initiatiefnemers.

Mick la Rock (Mickey TFP): “Die Haring moest gewoon onder die platen vandaan. Dit is Haring’s grootste bewaarde muurschildering in de openbare ruimte in Europa.”

Mick la Rock heeft vier jaar geleden het initiatief genomen om alle betrokken partijen bij elkaar te brengen, te motiveren en te overtuigen van het belang van conservering van deze muurschildering. Ook Jasper Krabbé (Jaz USA CTK) voert al jaren een lobby om het werk te behouden.

Mick la Rock (Mickey TFP) en Jasper Krabbé (Jaz USA CTK). Rechts: Detail van de muurschildering: gesigneerd KH 86 waarvan nog een klein deel verscholen zit onder één van de laatste nog te verwijderen platen. Foto: Dutch Graffiti Library 

Jasper Krabbé : “Haring was in 1986 al een superheld voor ons. Het is prachtig om dit werk na al die jaren weer te kunnen zien. Haring schilderde het zeemonster in één klare lijn. Daarom is het een heel krachtig ding. De spanning spat na al die jaren nog steeds van de muur af.”

Keith Haring begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro, maar nadat hij zich in 1982 verbond aan de Tony Shafrazi Gallery exposeerde hij wereldwijd. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden, en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door merchandise als T-shirts en buttons te verkopen. In 1986 had hij zijn eerste museale tentoonstelling in Nederland, in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals hij daar zelf over zei: “… because it’s a major museum in Amsterdam, the show had phenomenal attendance. For me, it was an overwhelming experience, showing at the Stedelijk Museum. I felt I had really accomplished something”.

Cover en pagina uit de catalogus ‘Keith Haring tentoonstelling Stedelijk Museum, Amsterdam 1986’. Collectie: Dutch Graffiti Library – ©Keith Haring Foundation

Jasper Krabbé: “Ik hoop dat het gebouw waar de Haring op staat in de toekomst een mooie bestemming krijgt. Iets van een publieke functie of een gallerie, dan is de cirkel rond”.

Marktkwartier West, eigenaar van het gebouw, ziet de meerwaarde van het kunstwerk voor het gebied en heeft daarom opdracht gegeven de panelen eraf te halen. De muurschildering van Keith Haring is momenteel niet openbaar toegankelijk, maar wel (gedeeltelijk) te zien vanaf de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam West. Interim directeur van het Stedelijk Museum Jan Willem Sieburgh zegt hierover dat het fantastisch is dat deze muurschildering van Keith Haring nu weer zichtbaar is. De komende tijd gaat het Stedelijk samen met alle betrokkenen, de Keith Haring Foundation, de gemeente Amsterdam en Marktkwartier West kijken hoe deze muurschildering het best voor de toekomst kan worden behouden.”

Muurschildering van Keith Haring vanaf de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam West. Foto: Dutch Graffiti Library

 


.